Monday, May 31, 2010

.. Peringatan CINTA Dunia..

Bismillahirrahmanirrahim...
"Barangsiapa yang menghendaki kehidupan dunia dan perhiasannya, niscaya Kami berikan kepada mereka balasan pekerjaan mereka di dunia dengan sempurna dan mereka di dunia itu tidak akan dirugikan.Itulah orang-orang yang tidak memperoleh di akhirat, kecuali neraka dan lenyaplah di akhirat itu apa yang telah mereka usahakan di dunia dan sia-sialah apa yang telah mereka kerjakan" (Huud:15-16)

Satu teguran keras buat diri kita, yang sentiasa berlumba-lumba dalam mencari kebahagiaan dunia. Hinggakan kita lupa akan tujuan hidup yang utama iaitu mencari ridho Allah.Allah mengatakan bahawasanya kalau manusia itu mahu mencari dunia semata, silakan.. Allah akan memberi dunia itu kepadanya. Tetapi, nantikanlah, di akhirat kelak, tiada apa yang diperolehnya melainkan neraka.

Ini membuatkan saya teringat akan hadith pertama dalam Hadith 40 Imam Nawawi..antara yang disebut ialah.."barangsiapa yang berhijrah untuk dunia yang dikehendakinya atau perempuan yang ingin dinikahinya, maka hijrahnya ke atas apa yang ia kehendaki.." Ini bermakna, jika kita mengkehendaki dunia, maka dunialah yang akan kita peroleh.

Untuk seorang aktivis dakwah, dapat diambil daripada ayat Hud:15-16 di atas tentang kepentingan untuk sentiasa memperbaharui niat. Niat seseorang itu sangat mudah terpesong. Lagi-lagi bagi seorang aktivis, niat yang benar merupakan satu modal yang sangat besar untuk tetap istiqamah dan istimrar dalam jalan dakwah yang sifatnya sangat panjang dan kadangkala melelahkan ini. Apa sebabnya?

"Huffatil jannatu bilmakarih wahuffatinnaaru bissyahawat…" syurga dikitari oleh sesuatu yang tidak disukai oleh nafsu, sebaliknya neraka dihiasi dengan hal-hal yang memanjakan syahwat. Iya. nafsu syahawat sentiasa mengarahkan jiwa kepada neraka. Jika niat seorang aktivis itu, pada awalnya untuk menggapai ridho Allah, tidak mustahil suatu masa niatnya akan berubah kerana besarnya ujian-ujian duniawi yang melanda. Harta, pangkat, anak, dan lagi-lagi ujian perempuan, malah membuatkan tujuan dakwahnya itu berubah kepada tujuan duniawi. Dan dalam Al-Quran, Allah menyebutkan ujian-ujian ini dengan jelas agar seorang aktivis itu sentiasa ingat dan mengukir di lubuk hatinya. "

Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (surga)." (Ali-Imran:14)

Allah meletakkan wanita sebagai yang pertama di dalam senarai cinta syahawat dalam ayat di atas. Ini menunjukkan betapa besarnya kecenderungan syahawat terhadap wanita. Jadi pabila seorang aktivis lelaki bekerja bersama dengan aktivis wanita, nafsu akan sentiasa mengarahkan agar timbulnya keinginan yang buruk sehingga larinya niat yang asal. Daripada asalnya ingin menggapai ridho Allah, yang terjadi ialah wujudnya keinginan untuk meng'impress' wanita yang ada. Hal ini bahkan boleh menyebabkan hilangnya barakah dalam dakwah itu sendiri. Jadi inilah yang disebut dalam Hud:15-16 di atas, barangsiapa yang tujuannya untuk dunia, iya, ambillah. Tetapi di akhirat kelak, tiada apa-apa untukmu. hanya neraka. Ini jelas terbukti di dalam kisah Alim yang qari', pejuang yang syahid dan orang kaya lagi dermawan. Yang mana amalan mereka yang banyak dan 'gempak' itu, rupa-rupanya mempunyai tujuan lain selain dari 'LILLAHI TAALA'. Akhirnya mereka diseret dan dicampak ke neraka atas sebab keinginan yang tinggi terhadap kehidupan duniawi.

Benarlah seperti yang tertera dalam ayat berikut ini: "Dan kami hadapi segala amal yang mereka kerjakan, lalu kami jadikan amal itu (bagaikan) debu yang berterbangan." (Al-Furqan:23)

Kita mohon perlindungan dari Allah SWT atas keinginan dan kejadian yang sebegitu. Jangan sampai malam-malam yang kita habiskan dijalan dakwah, masa tidur yang kita korbankan, wang yang kita infaqkan, semuanya dikira kosong, hanya sekadar debu-debu berterbangan. Hanya kerana dorongan nafsu syahawat yang ingin mencari kebahagiaan duniawi semata. "....Itulah orang-orang yang tidak memperoleh di akhirat, kecuali neraka dan lenyaplah di akhirat itu apa yang telah mereka usahakan di dunia dan sia-sialah apa yang telah mereka kerjakan....."

Satu peringatan buat diri kita terutamanya diri saya, agar sentiasa dan berterusan dalam memastikan niat itu benar kerana Allah. Inilah modal yang utama dalam membantu kita tetap tsabat dan kekal di jalan ini. Pabila niat kita suci dan bersih, segala rintangan akan nampak kecil, segala masalah akan dijadikan jalan untuk kita membuat lebih pahala. Moga Allah memberi kekuatan kepada kita dalam menjaga niat. Kita tahu yang dunia ini hanya persinggahan...tapi kita lupa yang pada suatu masa yang ditetapkan nanti, kita pasti meninggalkan dunia yang fana ini untuk kehidupan yang abadi di akhirat sana. Kita tahu akan kewujudan Hari Kebangkitan kelak...tapi kita lupa membuat persediaan menghadapinya.

Kita tahu segala yang kita miliki ini (kesihatan, kebahagiaan, pancaindera yang sempurna, dan seumpamanya) hanyalah pinjaman sementara dari Allah...tapi kita lupa untuk mensyukurinya bahkan kita juga seringkali gagal memanfaatkannya dengan sebaiknya. Kita tahu bahawa kita hanyalah hamba yang kerdil di sisiNya...tapi kita lupa akan hakikat hamba itu lantas kita berlagak sombong di hadapan Allah Graf amal kita itu ada naik turunnya. Selagi mana kita bermujahadah tatkala semangat menurun, dan berusaha untuk terus menjunjung perintah Allah dan Rasul, kita akan kembali mendapatkan tenaga. Namun, jika kita berpaling dan terus berputus asa daripada Rahmat Allah, musnahlah kita.

Dalam kata yang mudah, jika kita bersemangat maka beramallah, dan jika kita tidak bersemangatpun, tetaplah beramallah walaupun tak terasa. Mudah-mudahan kita akan memulihkan kembali semangat yang hilang. Istiqamah tak semudah bicara lisan. Kita memerlukan kefahaman dan keazaman untuk dapat terus bertahan. Sabda Rasulullah: "Bagi setiap amal itu ada masa semangat dan bagi setiap masa semangat itu ada masa futur (lemah). Barangsiapa ketika futurnya masih dalam garisan Sunnahku, maka dia akan diberi petunjuk. Dan barangsiapa ketika futurnya melampaui (daripada garis sunnah), maka hancurlah dia." (HR Ibnu Hibban) Wallahualam

Sumber: paksi.net..

~Allahukbar.. sungguh terkesan tazkirah ini.. Dah lama ana tidak membaca artikel agama/tazkirah. Sesungguhnya hati akan kering jika tidak mendengar sebarang tazkirah/peringatan selama 3 hari..(tak silap ana. seorang sahabat pernah menyebutnya). Sejak kebelakangan ini, rasa jauh dengan Allah.. Terasa diri benar-benar kerdil, hina lagi miskin.. betul, istiqamah tidak semudah yang dibicarakan untuk melakukannya memerlukan satu permujahadahan yang amat besar. Bukalah mata, lihat perubahan yang berlaku pada dunia.. tidakkah kita menyedari kita semakin hampir dengan Hari Kebangkitan?? SubhanaAllah..

73 golongan, hanya satu golongan yang benar-benar beriman pada Allah.. golongan manakah kita?? Nauzubillahiminzalik, kita tergolong dlm 72 golongan itu. Moga-moga kita semua tergolong dalam golongan yang beriman pada Allah.. InsyaAllah.. Peringatan buat diri ini yang memang seringkali terleka dan lalai dengan kehidupan ini.. Faghfirli, faghfirli, faghfirli Ya Allah....

No comments:

Post a Comment