Monday, February 8, 2010

..Doktor, Islam, dan Logik..

Bismillahirrahmanirrahim..

~Artikel yang diambil daripada buku..(",)

Doktor memulakan syarahannya dengan membawa para hadirin memikirkan sejenak dengan hadith yang maknanya sedikit sebanyak "Dalam diri-diri kamu ada kebesaran Allah". Doktor menyuruh kita melihat kedua-dua tapak tangan kita dan perhatikan garis-garis di tapak tangan kita. Garisan-garisan di tangan kiri menunjukkan angka 8 dan 1 dalam bahasa arab dan tangan kanan 1 dan 8 dan membawa ke jumlah 81+18=99 iaitu bilangan nama Allah.
Berikut adalah antara intipati syarahannya secara ringkas:

1. Cara makan, kenapa kita gunakan tangan? Mengikut cara Rasulullah s.a.w, baginda akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasulullah akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kelingkingnya, lalu Rasulullah s.a.w akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya.

Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yang kiri. Ini adalah kerana enzim yang ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman( digestion),
ia merupakan the first process of digestion.

Mengapa menghisap garam?

Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yang diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dengan satu liter air mineral. Kita berasal daripada tanah, maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi ( tanah) inilah yang paling berkhasiat untuk kita.
Kenapa garam? Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut doktor, di hospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM. Garam juga dapat menhalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin mengganggu manusia.

2. Cara Rasulullah mengunyah Rasulullah akan mengunyah 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.

3. Membaca basmalah. Membaca basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah s.w.t, apabila basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu.

~Tambahan penulis(",)
.. Ana pernah mendengar daripada seorang ustaz dalam satu majlis ilmu, setiap manusia mempunyai syaitan.. Hanya ketaqwaan dapat melemahkan syaitan tersebut.. yang membezakan mereka adalah.. Baca seterusnya :

" Suatu hari syaitan A bertemu syaitan B, syaitan A pelik melihat kawannya itu, yang kurus kering tak bermaya.. berbeza benar dengannya yang gemuk lagi bulat.. Eh, kau ni knape btan(singkatan syaitan b)?? kurus kering, macam tak berapa nak hidup dah.. sekali aku tumbuk, beterabur gigi kau.. haha..

( tak brape larat nak cakap) Haahahapepe la kau ni, kawan baik kau pun nak belasah jugak.. tu ha, tuan aku, langsung tak bagi can kat aku nak kongsi ngan aku.. tak de langsung mengamalkan sharing is love.. die nak makan bace bismillah, nak tido bace bismillah, masuk rumah bagi salam, aku terkebil-kebil kat luar rumah dye.. banyak lagi la.. itu yang aku jadi macam ni..

Ish, ish, ish.. kesian kat kau ye.. aku jugak yang best, nak makan main lahap je, dah kenyang, sendawa kuat-kuat.. tak ucap syukur langsung.. nak tido die selimutkan aku, masuk rumah, main redah aje.. banyak jgk la.. aku sayang tuan aku tu.. aku selalu ikut die pergi mana-mana.


em, macam mana dengan kita?? yang kurus ke, yang gemuk?? nauzubillahiminzalik yang gemuk..

Cara Rasulullah minum.

Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri haram. Jangan kita minum dari bekas yang besar dan jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas yang besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita. Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu karbon dioxide yang apabila bercampur dengan air H2O akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkab minuman itu menjadi acidic. Jangan meniup air yang panas, sebabnya sama dengan diatas. Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.Mengapa Islam menyuruh disebat 100kali orang belum berkahwin yang berzina dan merejam hingga mati orang yang sudah berkahwin yang berzina?

Badan manusia akan mengeluarkan sel-sel darah putih atau antibiotik yang dapat melawan penyakit. Dan sel-sel ini terdapat di daerah tulang belakang, berdekatan dengan sum-sum tulang manusia.

Lelaki yang belum berkahwin dia akan dapat mengeluarkan beribu-ribu sel ini, manakala lelaki yang sudah berkahwin hanya dapat menghasilkan 10 unit sel sehari, antara sebabnya ialah kerana sel-sel lain akan hilang kerana hubungan suami isteri. Jadi apabila lelaki yang belum berahwin didapati salah kerana zina hendaklah disebat 100kali. Ini adalah kerana apabila dia disebat di belakangnya satu amaran tentang kesakitan itu akan membuatkan penghasilan beribu sel antibiotik yang dapat melawan virus HIV jika ia ada di badannya., dengan itu dapatlah antibodi melawan virus HIV itu.

Tetapi jika lelaki itu sudah berkahwin, walaupun disebat 100kali ia akan tetap menghasilkan 10unit antibodi sahaja, jadi dengan itu hukumannya direjam hingga mati agar tidak dapat merebakkan virus HIV itu. Itulah serba sedikit inti syarahan yang disampaikan oleh Dr Jamnul Azhar ( tak silap ana la, kabur..)


Satu lagi info daripada Mudarisana, Mudaris Iskandar mengenai Kaabah. Mengapa ia terletak di Mekah al-Muqarramah dan mengapa ia empat segi (cube) . Ia terletak pada posisinya sekarang kerana setelah membuat kajian oleh para cendikiawan dari Pakistan dan Arab, didapati, tempat terletaknya Kaabah sekarang itu, adalah betul-betul di tengah bumi.

Mengapa ia empat segi? kerana melambangkan perpaduan ummah yang bergerak maju bersama, equality and unity, tidak seperti bentuk piramid, dimana ia diumpamakan seperti hanya seorang pemenang yang berada diatas setelah ia memijak-mijak yang lain. Ia juga 4 persegi kerana melambangkan 4 imam besar, Imam Maliki, Imam Hambali, Imam Hanafi dan Imam Syafei, melambangkan kebenaran keempat-empat Imam tersebut.

Sejauh mana kita mengamalkan sunnah Rasulullah?? (termasuk diri ini)..
Wallahua'lam..

No comments:

Post a Comment