Friday, July 29, 2011

.. Ahlan Ya Ramadhan..

Bismillahirrahmanirrahim....

Alhamdulillah, dapat juga update blog harini dengan kudrat yang Allah berikan... Setelah selesai program kolokium ulama' muda kebangsaan (kokum) seminggu yang lalu, Allah telah mengurniakan sakit sebagai kaffarah dosa-dosa lalu.. alhamdulillah..

Demam kokum ke akak??
Ha'ah, demam kokum...^_^.... demam tambah plak dengan lelah... semput, penyakit sejak kecik..

Alhamdulillah, tak lama lagi kita akan masuk ke gerbang Ramadhan Kareem... tidak sabar rasanya, suasana bulan ramadhan lain daripada bulan-bulan biasa, redup, tenang, semua ada.. Allahumma balligna fi ramadhan... doa jangan tak doa, dah tak lama lagi tapi mana nak tahu jika tak sempat sampai pada ramadhan kali ini... diri ini berharap sangat-sangat ramadhan kali ini akan dapat kuhargai sebaik mungkin... insyaAllah.


Bulan yang lazimnya orang berebut melakukan amal ibadah tidak kira tua atau muda. Bulan dimana ramai manusia mengubah perkara yang buruk dalam diri kepada kebaikan. Bulan tarbiah..


Sebagaimana yang telah disabdakan oleh Rasulullah S.A.W bermaksud : "Apabila tiba awal malam dalam bulan Ramadhan, diikat semua Syaitan dan jin-jin yang derhaka, ditutup semua pintu Neraka dan tidak dibuka walau satu pintu, dan dibuka pintu-pintu Syurga dan tidak ditutup walaupun satu pintu.


Satu perkara perlu kita ingat sentiasa... syaitan dibelenggu namun sahabat karibnya nafsu sentiasa bersama kita. Syaitan telah titipkan tugasnya kepada sahabatnya itu untuk terus menggoda keimanan manusia.Segala benda dan perbuatan ini hanya boleh dilakukan dengan adanya rasa keimanan dalam jiwa, jika tiada maka sia-sialah amalan yang dilakukan.

"Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan pengharapan akan diampunkan segala dosa-dosanya yang terdahulu." (Riwayat al-Bukhari & Muslim)


Teringat pula waktu zaman kecik-kecik dahulu...


Anak-anak dara sibuk didapur menolong ibu membuat kueh raye, ade seorang budak kecik ni, pantang orang tak bagi tumpuan kat dia aje, ada kueh yang masuk mulut...

Nabila, puase tak?? si ibu bertanya...
Posyer-posyer... tersemburlah saki baki kueh yang ada dalam mulut si kecik...
Si kecik sengih tak bersalah.... Mak senyum aje..


Dulu diajar puasa setengah hari, bila makin besar, kenalah puasa penuh.. tak boleh curi-curi makan lagi...^_^


No comments:

Post a Comment