Wednesday, August 26, 2009

Meniti hari-hari semalam..

Bismillahirrahmanirahim....

Ana insan yang banyak kekurangan dan masih belajar untuk membaiki diriku. Andai terdapat kesilapan dalam penulisanku ini dan sebarang perkongsian, amatlah diri yang dhoif ini alu-alukan...


Hari ini merupakan hari ke-7 umat islam berpuasa.. Namun, mungkin terdapat segelintir daripada umat islam yang tidak melakukan ibadah mulia ini, kerana menganggap menahan lapar dan dahaga sehari suntuk merupakan satu kerja yang gila.. Sedangkan orang bukan islam mengkaji mengapa umat islam berpuasa dan mengetahui kebaikannya turut melakukan berpuasa. Walhal ibadah puasa mereka tidak diterima Allah S.W.T. Mengapa tidak umat islam itu sendiri yang melakukannya? Puasa bukan lah sekadar menahan lapar dan dahaga. Inilah saatnya untuk kita melatih iman dan diri kita yang sebenarnya. Mana yang memandu? iman atau nafsu? Fikirkan...


Alhamdulillah, kerana pada tahun ini diriku masih diberi kesempatan untuk menjalani ibadah puasa. Mudah2han aku dapat sampai ke pengakhirannya.. aku juga berharap, ini bukan lah ramadhan terakhir ku...-Coretan hati daripada seorang hamba Allah, yang bergelar wanita... Ikutinya... Ana jumpe kat pantai.. ish, xdela ngarut je..

Melihat ke luar jendela, langit biru, awan yang putih.. SubhanaAllah, indahnya.. Itu memang hobiku sejak dahulu lagi.. Dalam mengharungi hari-hari yang mencabar, aku tiba2 terkenangkan hari-hari semalam yang ku lalui penuh dengan dosa dan noda, terasa hatiku kotor..


Aku kalah dengan panahan2 mata manusia yang bergelar lelaki, aku pernah merasa seronok dengan semua itu.. Usikan-usikan nakal sering kedengaran.. Namun aku bukanlah perempuan yang mudah melayan semua itu, aku tertunduk malu.. tp, dalam hatiku, aku berasa seronok.. Astagfirullah.. Laghonya aku ketika itu, minit itu dan saat itu..
Satu ketika, aku pernah kalah dengan perasaanku dan melayan semua itu, fitrah yang Allah kurniakan, aku gunakan pada orang yang tidak sepatutnya.. Sepatutnya halal cintaku, halal rinduku adalah suamiku.. dan yang sentiasa menantiku untuk dicintai adalah Allah S.W.T.. Aku tidak sedar tika itu..
Duhai insan yang bergelar lelaki, maafkan ku kerana pernah melalaikanmu,jauh dari ILAHI, menyebabkan fitnah padamu...


Aku cukup-cukup teruji dengan semua itu.... Aku khilaf dengan semua itu..

Wahai lelaki, bangkitlah kalian.. kalian adalah muslimin yang membawa satu tanggungjawab yang besar terhadap islam. Kalian tahukah itu? Jangan terlena dibuai hembusan bayu hiasan duniawi semata-mata, yang pasti merugikan dirimu..


Amat payah sekali untuk tinggalkan perkara-perkara yang membawa kepada kemaksiatan. Aku perlu kuat untuk bermujahadah, dan aku perlukan sokongan sahabat-sahabat yang Allah kurniakan padaku..Aku perlukan petunjuk Allah.. Alhamdulillah, kerana Allah telah mengurniakan aku sahabat-sahabat yang sentiasa mengingatkanku, yang xjemu-jemu memberi sokongan dan nasihat kepadaku terhadap hatiku yang kering kontang ini..

Aku bukanlah insan terbaik, tp aku akan terus berusaha kearah kebaikan. Aku impikan peribadi seorang wanita solehah yang menjadi sayap kiri perjuangan islam.. Dan aku percaya semua wanita mengimpikannya..

Ku pohon keampunan dariMu, terimalah taubat ku..Apa yang aku harapkan adalah CINTA dan KASIH SAYANGMu YA RABBUL IZZATI..

Ya Allah, hanya Engkaulah matlamatku dan redha Engkaulah tuntutanku, kurniakanlah kepadaku kelazatan mencintaiMu dan mengenalMu.. Duhai Rabbiku...


Wallahua'lam...


Sukelah ana untuk berkongsi sedikit mutiara kata daripada sahabat ana:

"Ukhtiku, tuhan pertemukan kita didaerah ini, dari pertemuan lahirlah satu kekuatan.. dari kebersamaan lahir pula persefahaman.. bersatu hati merancang madah perjuangan mengawal aturlangkah pergerakan semua tidak lain hanya demi menegakkan kebenaran berdiri dibawah satu panji, bergerak sebagai satu jemaah islam. Saling sama ingat memperingati dan saling lengkap-melengkapi.. Sedari akan erti maruah peribadi sejati, yang diselaputi iman yang hakiki,yang tidak semurah itu.. perbaiki diri dan serulah yang lain.."


Sebarang kekurangan mohon maaf..

Ku dambakan keredhaanMu Ya Allah..

No comments:

Post a Comment